Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Unikredit banci liniju od pet miliona

Bez autora
Nov 23 2010

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Unikredit banci kreditnu liniju od pet miliona evra za dalje kreditiranje lokalnih privatnih preduzeća koja ulažu u oblasti održive energije. Riječ je o finansijskim sredstvima iz EU/EBRD Programa kreditnih linija za finansiranje projekata održive energije za zapadni Balkan. Sredstva kreditne linije biće korištena za podršku preduzećima koja ulažu u projekte energetske efikasnosti u industriji, male projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i projekte energetske efikasnosti u komercijalnim zgradama, sa kreditima do dva miliona evra. Projekt je podržan donatorskim sredstvima EU koja će biti korištena kao investicioni podsticaji da bi se ohrabila lokalna preduzeća u provođenju projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije...

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Unikredit banci liniju od pet milionaEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Unikredit banci kreditnu liniju od pet miliona evra za dalje kreditiranje lokalnih privatnih preduzeća koja ulažu u oblasti održive energije.

EBRD je saopštio da je riječ o finansijskim sredstvima iz EU/EBRD Programa kreditnih linija za finansiranje projekata održive energije za zapadni Balkan.

Sredstva kreditne linije biće korištena za podršku preduzećima koja ulažu u projekte energetske efikasnosti u industriji, male projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i projekte energetske efikasnosti u komercijalnim zgradama, sa kreditima do dva miliona evra.

Projekt je podržan donatorskim sredstvima EU koja će biti korištena kao investicioni podsticaji da bi se ohrabila lokalna preduzeća u provođenju projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Poboljšanje energetske efikasnosti je jedan od ključnih prioriteta za EBRD. Ovaj projekat će podstaći domaća preduzeća da investiraju u racionalizaciju korištenja energije te na taj način poboljšaju efikasnost i ukupnu konkurentnost", rekao je direktor kancelarije EBRD u BiH Đulio Moreno.

Direktor Unikredit banke Berislav Kutle izrazio je uvjerenje da će EBRD i Unikredit banka udruženim snagama jače podržati i dati zamah domaćoj privredi.

"Međunarodna podrška, naročito banaka kao dugoročnih ulagača, za ovu regiju je od ogromnog značaja", istakao je Kutle.

Tehnička pomoć preduzećima u pripremi prihvatljivih projekata biće finansirana iz EBRD multidonatorskog fonda za zapadni Balkan.

Ovo je druga kreditna linija u BiH u okviru EU/EBRD Programa kreditnih linija za finansiranje projekata održive energije za zapadni Balkan.

Od početka djelovanja u BiH EBRD je uložio više od 1,2 milijarde evra u više od 80 projekata u raznim privrednim sektorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik